Hoe ontstaat onnodige spierspanning?

Natuurlijke balans

“Hoe ontstaat onnodige spierspanniVan nature beschik je over een verfijnd balansmechanisme. Wanneer jouw lichaam in evenwicht is, gebruik je in elke houding de juiste spieren zonder deze teveel te belasten.

Als je vanuit een natuurlijke balans heel bewust jouw lichaam aanstuurt, is bewegen veel minder inspannend. Je ‘denkt’ jezelf omhoog als je opstaat en vooruit wanneer je loopt. Hoe meer je afwijkt van jouw natuurlijke balans, hoe inspannender bewegen is en hoe groter de kans op onnodige spierspanning, lichamelijk ongemak en vermoeidheid.

Het mooie is dat jouw ideale houdings- en bewegingspatroon in het geheugen van jouw lichaam zit. Alexander Techniek helpt je om dit te hervinden en om je lichaam weer de ruimte te geven die ze nodig heeft.

Gewoontes, drukte en stress

Onze natuurlijke balans raakt op de achtergrond wanneer we een eigen houdings- en bewegingspatroon ontwikkelen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Ingesleten gewoontes maar ook drukte, stress en emotionele gebeurtenissen beïnvloeden jouw lichaamshouding, jouw manier van bewegen en de hoeveelheid spierspanning. Voel maar eens welke spanning er op je spieren staat wanneer je jezelf schrap zet of in elkaar gedoken zit.

Omdat we snel en vaak in ons hoofd zitten zijn we ons minder bewust van wat er in ons lichaam gebeurt. We bewegen als het ware op de automatische piloot. Dit verklaart waarom je vaak niet merkt dat je onnodige spierspanning opbouwt.

Hoofd, nek en rug

Binnen het natuurlijke balansmechanisme speelt het hoofd-nek-ruggebied een belangrijke rol. Hier ontstaan namelijk veel problemen door onnodige spierspanning. Omdat jouw lichaam één geheel vormt en spieren met elkaar verbonden zijn, kun je pijn en blessures krijgen op een plek in je lichaam waar je die niet verwacht. Onnodige spierspanning in het nek- en halsgebied bijvoorbeeld kan zorgen voor een pijnlijke onderrug. Tijdens de lessen Alexander Techniek besteden we veel aandacht aan het hoofd-nek-ruggebied.

Gratis proefles

Wil je zelf ervaren wat het verschil is tussen jouw huidige houdings- en bewegingspatroon en jouw natuurlijke manier van bewegen? Maak dan een afspraak voor een gratis proefles. Neem contact met mij op om een datum te plannen. Je bent zowel overdag als ’s avonds van harte welkom.

Vraag gratis proefles aan